Hvordan vælger du det korrekte smykke til din piercing?
Når du skal pierces er det vigtigt smykket du bruger er i en anden standard, end de smykke du fx køber når du skal ha en ny ring til din finger. Smykket skal sidde i en frisk lavet piercing, under din hud med direkte kontakt til det omkring liggende væv. Det derfor vigtigt smykket overholder nogle standarder, da det forkerte valg kan resultere i allergier og infektioner. Udseendet på smykket må vige for sikkerheden omkring din nye piercing, og derfor er det vigtigt du kun bruger piercing smykker der er beregnet og godkendt til at blive brugt i en ny piercing.
- Smykket skal ha den rette længde / diameter som tilpasses din anatomi. Hvis smykket er for stramt vil det hindre blodcirkulationen, samt hindre at sårvæsken kan komme fra piercingen. Et smykke med forkert størrelse kan medføre hævelse, irritation.
- Smykket skal ha den rigtige tykkelse, da kroppen behandler for tynde smykker på samme måde som en splint. I værste fald kan det medføre at smykket udstødes.
- Det vigtigt man bruger det rette design til den rette piercing. Fx er en buet stav bedste til navlen, og en lige stav bedst til tungen. Man kan altid udskifte til andre designs når piercingen er færdighelet.
Hvilke materialer er godkendt til at pierce med?
- Kirurgisk stål er lavet af mange forskellige legeringer, men kun nogle enkelte varianter er godkendt til brug i en ny piercing. Det drejer sig Kirurgisk stål som er ASTM Kompatibel eller ISO 5832-1 Kompatibel + varianter der er godkendt efter EU direktivet omkring nikkelfrie smykker.
- Titanium er et let materiale som er ideelt for personer der lider af nikkel allergi. Det kan annodiseres i mange forskellige farver, uden det påvirker den generelle kvalitet. Kig efter implantat godkendt titanium ( Ti6Al4V ELI ) der er ASTM F-136 kompatibelt, ASTM F1295, ISO 5832-3 kompatibelt eller kommercielle titanium produkter som er ASTM F-67 kompatibelt.
- Niobium er blevet brugt af piercere i mange år, med gode resultater. Niobium minder en del om titanium, og kan også annodiseres ( endda sort, hvilket ikke er muligt med titanium ) Niobium er sikkert at bruge i nye piercinger, men har ikke en implantat godkendt betegnelse på samme måde som titanium.
- Ægte Guld ( rød, hvid, rosegold ) kan bruges til nye piercinger så længe det er 14 karat & Nikkel og Cadmium frit, samt legeret. Guld højere end 18 karat er heller ikke anvendeligt da det er for blødt. Guldbelagte produkter bør ikke bruges i en nylavet piercing.
- Platin er et meget dyrt materiale som er fremragende som materiale i nye piercinger. Det er dog meget lidt udbredt grundet den høje pris på materialet, samt det at materialet kan være svært at arbejde med.
- Glas anses også for at være sikkert at bruge i nye piercinger, så længe er kvarts glas, borosilikatglas & sodaglas. Glas kan også sterilliseres i en autoklave.