Brystpiercing er en yderst populær måde at udsmykke sin krop på. Den er kendt i hele verdenen og det er til stadighed en af de mest populære piercinger. Læs alt hvad du bør vide lige her

Brystpiercing – lidt om dens historie

Hvornår mennesker begyndte at pierce deres bryster er ikke præcist kortlagt, men denne piercing fik faktisk et lidt sjovt gennembrud i vores del af verdenen.
1800’tallets victorianske kvinder har op gennem historien haft ry for, at være kedelige og meget lidt åbne overfor nye modediller, men faktisk var de nogle af de første som bar denne piercing i Europa.

Helt tilbage til starten af dette århundrede begyndte disse modige kvinder, at pierce deres bryster. Motivationen bag var efter sigende, den flotte facon en brystpiercing gav brystvorten. Det var selvfølgelig ikke noget man berettede om offentligt, men det var ekstremt populært især i de finere kredse i London.

Det var dog ikke alle der var lige begejstret for denne nye “dille”, fx var landets læger forargede over, at kvinderne udsatte deres krop for dette mærkværdige påfund, men kvinderne fortsatte ufortrødent. Denne anekdote fortæller også lidt om, at folks trang til at skille sig ud og være anderledes levede i bedste velgående allerede den gang.

Hvordan laves en brystpiercing

Placering

Placeringen afhænger meget af kønnet på den som skal bære den. En kvinde har som regel større brystvorter end en mand, hvilket giver bedre muligheder for at placere den i vorten. Hos mænd er vorten mindre og derfor kan det være nødvendigt at pierce igennem det område som ligger bagved brystvorten (areola)
Den typiske placering er uanset køn ved bunden af brystvorten, i en vandret position. Den kan dog laves både lodret og skrå hvis dette ønskes.
Det er vigtigt man ikke placere den bag brystvorten på kvinder da dette kan resultere i komplikationer som fx brystbetændelse.

Hvis du lider af indadvendte brystvorter kan piercingen hjælpe til at trække dine brystvorter ud igen, men sørg for at gå til en dygtig piercer som ved hvad han/hun har med at gøre.

Procedure

Først renses området grundigt med dertil egnede produkter, og herefter sættes 2 prikker med en steril engangspen.
Området afklemmes med en steril tang og nålen føres præcist og hurtigt igennem området. Til sidst skubbes nålen ud med smykket som dermed erstatter nålen plads.
Herefter renses området, for derefter at blive tildækket med et sterilt plaster.

Smerten kan være intens, især hvis dine brystvorte har en stor vævstæthed. De fleste beskriver dog en smerte meget mindre end det de havde forestillet sig.

Piercing i indadvendte brystvorter

Hvis du lider af indadvendte brystvorter kan problemet oftest afhjælpes ved, at få en piercing i brystvorten. Mange kvinder vælger denne løsning frem for almindelig kirurgi, som oftest er en meget kostbar affære.
Det er dog vigtigt, kun at gå til en erfaren piercer, som ved hvad han/hun gør da en fejlplacering kan resultere i brystbetændelse.
Hvis din brystvorte fortsætter med at trække sig ind, selvom du har fået en piercing i den, skal du konsultere din piercer, for det resulterer som oftest i, at smykket bliver udstødt på grund af det konstante pres mod smykket.
Hvis du har indadvendte brystvorter vil succes raten stige hvis du bruger en buet stav, hovedsagligt fordi den minimerer presset på piercingen.

Starter smykke

Du kan vælge imellem mange forskellige smykker, fx

  • Lige stav
  • Buet stav
  • Kuglering
  • Endeløs ring
  • Hestesko

Hos os anbefaler vi en lige stav da den har tendens til at hele mere lige op. Dog kan du sagtens bruge de andre designs uden problemer.
Det er vigtigt at smykket er lavet i et godt materiale som kan tåle, at sidde i en helende piercing. Vi bruger kun sikre materialer som fx titanium, kirurgisk stål 316L, PTFE osv.

Vi anbefaler samtidigt at smykket ikke laves med for tynde smykker da de har større chance for at vokse ud igen.

Den første periode efter den er lavet
De første par uger

Området kan bløde i op til 12 timer efter piercingen er lavet, men er som regel stoppet meget før.
Sørg for at have et ammeindlæg eller andet i bh`en for at beskytte den nye piercing og bh’en.
Det er vigtigt at du ikke bære en bh som er alt for stram, da det kan forlænge helingstiden, og i værste fald resultere i, at piercingen udstødes. Hvis den ikke heler ordentligt kan du skifte til en stav da det tit afhjælper problemet.

I de første uger efter den er lavet vil du opleve ømhed, hævelse, rødmen og sivende gullig væske (sårvæske) fra piercingen. Det er helt normalt og skal blot renses efter gældende foreskrifter.

Du må gerne dyrke sport umiddelbart efter, men sørg for at beskytte piercingen med blødt indlæg hvis du dyrker kontaktsport.

Smykker du kan bruge efter den er helet

Efter den er færdig helet kan du i princippet bruge de samme smykker, men nu også i andre materialer end dem vi anbefaler som starter materiale. Det kunne fx være smykker i forskellige farver eller smykker i andre materialer som fx akryl.
Størrelsen afhænger af din anatomi – Spørg os til råd i butikken.

Gode råd
  • Hvis du er piercet med en ring kan du med fordel tippe ringen op, så kuglen vender opad i bh`en.
  • Mange kvinder vælger er, at bære en sports bh i stedet for en normal bh. Det afhjælper lidt af presset på smykket.
  • Hvis du har store bryster kan det hjælpe, at skifte over til en lige stav, og gerne en med små kugler så de ikke presser mod areola (området omkring brystvorten)
  • Undgå solarie
  • Undgå svømmehaller/boblebade

Under din menstruation vil du oftest opleve at din piercing bliver mere øm end normalt, dette skyldes de hormonelle reaktioner i kroppen, som er helt normale under din menstrution. Efter endt menstruation vil følsomheden i brystvorten gå tilbage til det normale.

Brystpiercing og amning

Mange kvinder er urolige for, om de kan amme, når piercingen er lavet. Brystvorten har ca. 15-20 udførelsesgange hvor mælken kommer ud, og en piercing blokerer max. 5 af disse udgange.
Det er derfor ikke noget problem, at amme med en piercing i brystvorten – dog skal du huske, at fjerne smykket når du ammer, da du ellers kan risikere, at der er en kugle der river sig løs og falder ned i halsen på barnet.
Der er aldrig lavet en rapport eller undersøgelse omkring amning og piercing, så den viden der er om emnet bygger udelukkende på erfaringsudveksling og sund fornuft.
Det er dog vigtigt at pointere, at en piercing som bliver udstødt, kan danne arvæv som i yderste tilfælde kan blokere flere end de 5 mælkekanaler. Dette kan dog undgåes ved, at fjerne et smykke som er ved at blive udstødt, før det er helt ude af kroppen.

Livet med din brystpiercing
Større smykker

Hvis det ønskes og piercingen er færdig med at hele kan du udvide hullet så du kan bærer større smykker, husk dog at tage din piercer med på råd inden du går igang.

Hvad hvis man fortryder

Hvis du fortryder din piercing kan den altid fjernes uden problemer. Hvis den er betændt må den ikke fjernes før betændelsen er væk – Da betændelsen kan indkapsles ved at fjerne smykket.

Book Tid