Navlepiercing

Navlepiercinger er måske den mest populære piercing i den vestlige verden, og fik for alvor sit gennembrud da supermodellen Naomi Campbell bar en til et stort modeshow. Den præcise oprindelse kendes ikke med sikkerhed, og det er derfor svært at fastslå hvem der startede med at lave denne type piercing. Det er hovedsagligt kvinder som får denne piercing, men engang var det faktisk lige så populært for mænd. I dag er det meget få mænd der bærer denne piercing.

Placering
Selvom vi laver mange navlepiercinger bliver det aldrig rutine. Det skyldes at ikke 2 navler er ens, og hver enkel navle skal derfor vurderes grundigt inden piercingen laves. Hvordan den skal placeres afhænger af den enkeltes anatomi, samt planer for fremtiden. Hvis du fx er overvægtig, men påregner et vægttab indenfor den nærmeste fremtid vil vi selvfølgelig vælge en placering derefter.
Man kan både placere den over og under navlen. Den under navlen er meget sjælden, og har desværre en større tendens til at vokse ud.

Procedure
Først renses navlen grundigt så man sikre at der ikke kommer nogle bakterier med ind i såret.
Når navlen er vurderet sættes 2 prikker der bruges som rettesnor, når nålen føres igennem. Området bliver holdt på plads af en steril tang, og herefter føres nålen hurtigt igennem. Til sidst sættes smykket igennem hullet samtidig med nålen fjernes. Til sidst renses området endnu engang, og området tildækkes med et sterilt plaster – Som kan fjernes efter et par timer.
En navlepiercing ligger i den mellemste del af smerte skalaen, og de fleste vil ikke opleve den store smerte i forbindelse med denne piercing. Dog er smerte individuel og det er derfor svært at sætte en præcis beskrivelse på hvor ondt det gør. Vi forsikre dog at selve stikket er meget hurtigt overstået (under 1/2 sekund).

Smykkevalg
Der er mange forskellige muligheder når du skal vælge hvilket smykke, du vil have i din nye navlepiercing. Det smykke piercingen laves med skal helst blive siddende under hele ophelingsfasen (typisk 6-12 mdr), og det er derfor vigtigt du tænker over hvad du kunne tænke dig at få i.

Det mest populære design er helt sikker en buet stav, også kaldet en curved barbel. Den er specielt designet til områder med stort pres på piercingen som fx en navlepiercing eller øjenbrynspiercing. En buet stav kan fås i mange forskellige kombinationer b.la. Med vehæng, med sten, i forskellige farver osv. Vi laver dem altid kun uden vedhænge i starten, da et vedhæng kan trække piercingen skæv i ophelingsfasen grundet den ekstra vægt.

Køb Navlepiercing smykker her

Af andre mulige smykker du kan bruge kan nævnes

  • Kuglering
  • Hestesko
  • Endeløs ring
  • Surface barbell

Fælles for alle smykkedesigns er, at du kan vælge imellem materialer som kan bruges i en helende piercing. Dårlige materialer kan give forskellige komplikationer fx nikkelallergi. Vi piercer kun med godkendte materialer som Titanium, kirurgisk stål 316L, PTFE osv.

De første par uger
De første uger efter den er lavet er det normalt den er øm, rød, hævet og lækker væske. Dette kan forveksles med betændelse, men er ikke det samme. Kroppen bruger de første par uger på at rense op i såret og samtidig dannes den nye hud. Denne proces er skyld i, at din nye navlepiercing opfører sig på den måde. Du skal bare sørge for at rense efter gældende instrukser indtil det ophører med at gøre ondt, væske og være rødt.
Der kan forekomme en smule blødning fra piercingen i de første dage efter den er lavet, men dette er ikke farligt og skal bare renses væk med en mild sæbe.
Du må gerne dyrke sport og andre aktiviteter umiddelbart efter den er lavet, men husk at dække den til med noget beskyttende plaster inden kontakt sport som fx håndbold og fodbold.

Du må under ingen omstændigheder dyrke solarium eller solbade uden navlepiercingen er tildækket de første par uger. Sol kan misfarve det arvæv som dannes og efterlade dig med en sort plamage omkring piercing smykket.

Hvilke smykker kan man bruge
Du kan bruge de samme designs som vi piercer med, og derudover en masse andre. Det er især smykker som dem med vedhæng der er populære, men derudover åbnes der mulighed for at kunne bruge andre materialer. Det skal dog på det kraftigste understreges, at smykket først må skiftes efter den er helet færdigt (typisk efter 6-12 mdr) Hvis du er i tvivl om du må skifte smykket så spørg vores piercer.

Gode råd

  • Undgå svømmehaller + boblebade
  • Undgå at pille ved piercingen
  • Sov på ryggen
  • Undgå for stramt tøj omkring piercingen
  • Hav en ren bluse på hver dag
  • Undgå alkohol i nærheden af piercingen
  • En sund livsstil uden tobak og alkohol forkorter din helingstid betragteligt.

Stretch
Når piercingen er helt færdig helet vælger nogle, at udvide deres navlepiercing så de kan bruge større smykker. Dette er langtfra normalt, men kan ikke desto mindre lade sig gør. Det er svært at finde modesmykker i tykkere designs, så tænk dig om inden du kaster dig ud i at udvide.

Komplikationer
Der kan altid opstå komplikationer, også efter piercingen er færdig helet. Den hyppigste er udstødelse, som betyder at kroppen udstøder piercingen. Hvis piercingen begynder at vokse ud af skal du fjerne smykket, da du ellers risikere et grimt ar. Denne proces bliver oftest startet af et slag eller forkert pleje fx ved brug af alkoholrige produkter i nærheden af piercingen.

Hvis der går betændelse i din piercing er det vigtigt du lader den sidde i og rense godt efter gældende retningslinjer. Det er en stor misforståelse at man skal fjerne en betændt piercing – Dette vil blot resultere i en indkapslet infektion (byld). Det er yderst sjældent nødvendigt med antibiotika da infektionen er meget banal og yderst sjældent breder sig. Hvis det røde områder breder sig langt ud over maven samtidig med du bliver påvirket generelt med fx feber skal du kontakte din læge.

Arvæv er også en komplikation, men den opstår næsten altid kun hvis piercingen bliver revet ud. Du skal derfor være opmærksom på om den flytter sig ud af – Og kontakte din piercer for råd og vejledning hvis den gør.

Hvad hvis jeg vil af med piercingen
Hvis du ikke gider at have din piercing mere kan den nemt tages ud igen uden problemer. Du skal dog være opmærksom på at en betændt piercing ikke må fjernes før din betændelse er væk. Spørg i butikken hvis du er i tvivl.

Hvis du bliver gravid findes der smykker som kan bruges, så du ikke behøver fjerne piercingen under graviditeten.
Det begrænser dig ikke at få en navlepiercing, men du skal dog sørge for at passe på den i de første par måneder.
Du skal især være opmærksom på at pakke den ind under udøvelse af kontaktsport som fx fodbold og håndbold.
Du skal samtidig undgå at pille for meget ved den nye piercing så længe den heler.

Book Tid