Infektion eller inflammation?
Det er helt normalt, at en ny piercing bliver rød, hæver let og kan væske – det er en del af kroppens naturlige helingsproces og kaldes inflammation. Mange forveksler det med infektion, men infektioner opstår heldigvis ikke så tit som mange tror.
Her gennemgår vi, hvordan du bedst griber det an – og det er vigtigt, at du læser alle punkterne igennem for at få den rette hjælp.
Er din piercing nylavet?
Når man skal vurdere, hvor alvorlige symptomerne er, er tiden en vigtig faktor – for den fortæller ofte, om det er en naturlig reaktion eller tegn på noget mere.
Når du får lavet en ny piercing, opfatter kroppen smykket som et fremmedlegeme og starter derfor en naturlig immunreaktion, som kaldes inflammation. Det er kroppens måde at beskytte sig selv på – og helt normalt i helingsfasen.
Typiske tegn på inflammation er:
- Ømhed
- Hævelse
- Rødme
- Gullig, sivende væske fra piercingen
Disse symptomer er normale i de første 2–3 uger efter piercingen er lavet. Så længe de er til stede, skal du fortsætte med at rense din piercing dagligt med saltvand.
Du skal ikke være urolig over disse reaktioner – men det er vigtigt at sikre, at smykket er langt nok til at rumme hævelsen, så kroppen har mulighed for at dræne sårvæsken ordentligt fra området.
Hvis du har mistanke om, at dit smykke er for kort til hævelsen, skal du kontakte os hurtigst muligt, så vi kan hjælpe med at vurdere og eventuelt udskifte det.
Er smykket problemet?
Er smykket langt nok?
Hævelse er en normal reaktion på en ny piercing – både lige efter og i tiden derefter. Derfor er det vigtigt, at smykket er langt nok til at imødekomme denne hævelse. Af samme grund anvender man altid et længere smykke i starten og skifter først til et kortere, når hævelsen har lagt sig.
Er smykket for kort, vil hævelsen blive klemt, og det kan forværre situationen. Løsningen er at få isat et længere smykke, og det bør altid ske hos en professionel piercer.
Er der pus eller skorpe omkring piercingen?
Det er helt normalt, at der kommer en gullig, klar væske fra en ny piercing – det er kroppens måde at dræne affaldsstoffer væk på. Væsken kan danne skorpe omkring smykket, og hvis denne skorpe lukker helt til, kan væsken ikke længere komme ud. Det kan føre til, at væsken ophobes bagved og giver smerte, rødme og ømhed – og det vil kun blive værre, så længe åbningen er lukket.
Løsningen er at rense området med saltvand og eventuelt bruge en ren vatpind til forsigtigt at fjerne det, der blokerer, så kroppen igen kan dræne væsken.
Er symptomerne udløst af selve smykket?
Nogle symptomer kan skyldes en reaktion på materialet i smykket – både umiddelbart efter piercingen eller senere, f.eks. hvis du skifter til et nyt smykke. Reaktioner på smykket viser sig ofte som kløe, rødme, blærer og eventuelt små sår.
Hvis du oplever disse symptomer, kan det hjælpe at skifte til et smykke i et andet materiale – gerne et, der er helt fri for nikkel.
Er det måden, du renser på, der er problemet?
Der findes mange myter om, hvilke produkter man bør bruge til at rense en piercing – og desværre kan nogle af dem være direkte skadelige. Forkert rensning kan forsinke helingen, give lokale hudreaktioner og i værste fald medføre, at kroppen forsøger at udstøde smykket.
Undgå produkter med alkohol
Midler som f.eks. brintoverilte og andre produkter med alkohol bør ikke anvendes. De dræber nye hudceller, udtørrer og irriterer huden og kan dermed give symptomer som rødme, hævelse og generel irritation i området.
Pas på med at rense for ofte
Selv gode rensemidler kan give problemer, hvis de bruges hyppigt. Piercingen skal have ro til at hele, og derfor bør du maksimalt rense den to gange dagligt. For hyppig rensning kan nemlig stresse huden og forlænge helingsprocessen.
Brug ikke cremer
Cremer og salver bør undgås. De kan tilstoppe porerne og forhindre huden i at ånde. Samtidig efterlader de ofte en fedtet overflade, som gør det svært at rense området effektivt.
Hvornår skal du kontakte os?
Selvom langt de fleste piercinger heler uden problemer, er det vigtigt at være opmærksom på tegn, der kan tyde på infektion. Infektioner er sjældne, men kræver hurtig opmærksomhed for at undgå, at problemet forværres.
Typiske tegn på infektion kan være:
Stærk, dunkende smerte i området
Tiltagende rødme og varme omkring piercingen
Hævelse, der ikke aftager eller forværres
Tyk, gullig eller grønlig pus
Ubehagelig lugt fra piercingen
Feber eller almen utilpashed
Hvis du oplever ét eller flere af disse symptomer, skal du kontakte os hurtigst muligt, så vi kan hjælpe dig med at vurdere situationen og tage de nødvendige skridt. Det er vigtigt ikke selv at fjerne smykket, da det kan lukke infektionen inde i vævet.
Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt – vi er her for at hjælpe dig trygt igennem hele helingsforløbet.