Ørepiercinger
En piercing i øret er kendt i alle dele af verden, og er i vores del en fast tradition for piger uanset social status.
Denne piercing kan spores mange tusinde år tilbage, nærmere præcist til år 3000 f.kr, hvor det blandt amazonkvinderne var udbredt at pierce sine øre.
Men denne piercing var også udbredt andre steder på kloden, fx blev der i 1991 fundet en over 5000 år gammel mumie med piercede ører.
En ørepiercing er ikke bare en ørepiercing
Som teksten antyder er en ørepiercing ikke bare en ørepiercing, men kan bedre karakteriseres efter dens placering. Når man taler om en ørepiercing, kan man enten placere den i øreflippen eller i bruskdelen, og placeringen har stor betydning for hvordan du skal passe din piercing, samt den estimerede helingstid.
Nedenfor vil de 2 typer blive gennemgået.
Piercing i Øreflippen
helingstid 2-4 mdr
Er stadig favorit placeringen, og samtidigt en piercing som sjældent forvolder de store problemer for bæreren. Øreflippen er et meget taknemmeligt sted at pierce, og heler næsten altid problemfrit.
Den heler i et lag og har samtidigt et stort netværk af blodkar – altsammen faktorer som er vigtige i forbindelse med ophelingen af en piercing.
Piercinger i bruskdelen
helingstid 3-6 mdr
Brusk piercinger skiller sig ud ved, at de heler i 3 forskellige lag. Dette foregår igen i 3 forskellige tempi.
Af samme grund kræver piercingen optimale vilkår for at hele op uden komplikationer, fx skal den laves af en dygtig piercer i et sterilt studie. Den stiller også store krav til bæreren, som skal følge alle de råd og vejledninger der er til personer, som får denne piercing lavet.
Den tidligere omtalte 3 delte heling kræver også at piercingsmykket indføres på en speciel måde når piercingen laves af din piercer.
Når man piercer skubber man huden væk, og det er vigtigt at denne hud kommer på plads igen – dette kan klares ved at presse smykket mod udgangshullet med det samme efter den er lavet. På den måde vil man presse hudfolderne tilbage til deres oprindelige position.
Et andet hyppigt problem er hævelse og ardannelse omkring smykket. Hævelsen er en naturlig reaktion på at dit øre har været udsat for en voldsom påvirkning, og vil som regel forsvinde helt af sig selv efter et par uger. Ardannelsen er mere alvorlig, og opstår som regel hvis piercingkanalen (det hul man laver) er større end smykket som sættes i. En sådan situation opstår fx hvis du bliver piercet med en ørepistol eller hvis du går til en uerfaren piercer.
Ardannelse kan også opstå hvis din piercing sidder skævt, eller ikke passes ordentligt.
ØREPISTOL – GODT ELLER SKIDT?
Der er desværre mange som stadig vælger at lave, eller få lavet, deres ørepiercing med en ørepistol.
En piercingpistol hører ikke hjemme i et proffessionelt piercingstudie, og hvis de bruger en i dit studie, bør du finde et andet sted at blive piercet.
En ørepistol kan ikke fuldstændigt sterilliseres – noget som betyder at du udsættes for en stor smitterisiko, da der dermed kan overføres blodrester og lign. mellem hver kunde i butikken.
Samtidigt er det stort set umuligt, at lave en piercing vinkelret med en ørepistol. Det betyder, at du næsten altid ender ud med en skæv piercing som på grund af denne “skævhed” vil kunne forvolde problemer og skabe unødig irritation.
Ørepistoler laver også et større hul end almindelige piercingnåle gør, og resulterer derfor ofte i unødvendig ar dannelse omkring smykket.
Det er vigtigt at huske på, at jo mere din piercing bliver stresset, des større chance er der for at kroppen vælger at udstøde din piercing.
Her er et udpluk at lidt forskellige piercinger i øret – altsammen piercinger som vi laver her i piercinghuset
- Conch piercing
- Daith piercing
- Helix piercing
- Tragus piercing
- Anti-Tragus piercing
- Industrial piercing
- Rook/Anti Helix piercing