Rådgivning hos egen læge
Det er ikke altid nemt at få den rigtige rådgivning omkring piercing problemer hos din egen læge, og det er derfor vigtigt du har gjort dig nogle tanker inden besøget.
Læger har en bred dybdegående viden omkring mange problematikker, men det er ikke sikkert din læge er særligt inde i piercing relaterede problemer. Det vil derfor altid være en god ide at tage din piercer med på råd inden besøget, så du kan være forberedt og eventuelt selv komme med forslag.
Inden mødet bør du overveje følgende:
- Accepterer min læge det at udsmykke sin krop?
- Har min læge erfaring med at behandle piercing problemer?
- Vil min læge være villig til at inddrage din piercer i forløbet?
Hvornår skal du gå til lægen med din piercing?
Det er helt normalt at din piercing er rød, øm og hævet de første uger efter den er lavet, og der vil komme en klar/gullig væske fra området. Disse symptomer skyldes inflammation, som er immunforsvarets respons på din nye piercing. Der er dog symptomer som kan indikere en potentiel infektion, og derfor kræver mere behandling end den du kan få hos din piercer.
Er du i særlig risikogruppe?
Hvis du har en medicinsk tilstand som fx diabetes, svækket immunforsvar, hjerte-/lungesygdomme, autoimmun sygdom, er i dialyse eller lignende, er det vigtigt, at du tager ekstra forholdsregler. I sådanne tilfælde bør du kontakte din læge ved de første tegn på komplikationer – og samtidig følge vores plejevejledning nøje
Hvad hvis lægen siger, at smykket skal fjernes?
Desværre oplever vi, at nogle læger har en generel skepsis over for piercinger og derfor anbefaler at fjerne smykket – også i situationer, hvor det ikke er nødvendigt. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os for råd og sparring inden lægebesøget.
Vigtigt: Selvom det kan virke oplagt, er det sjældent nødvendigt at fjerne smykket – tværtimod. Smykket hjælper med at holde hullet åbent, så betændelsen kan drænes, og du undgår, at der dannes en byld.
Kontakt derfor altid din læge ved følgende symptomer.
- Voldsom hævelse, og især hvis symptomerne bliver værre og værre.
- Stor mængde tyk pus fra piercingen som er gul, grøn, hvid, grå og lugter grimt.
- Hvis du oplever en rød cirkel omkring piercingen som bliver større og større, eller en rød streg fra piercingen og ud.
- Hvis du har mistanke om infektion og samtidig er i steroidbehandling, eller lider af autoimmune sygdomme & andre alvorlige sygdomme.
- Hvis du får høj feber, kulderystelser, kvalme og andre infektionssymptomer samtidig med at du mistænker infektion i din piercing.