Navlepiercing

Navlepiercing

Navlepiercinger er blandt de mest populære piercinger i den vestlige verden. De fik for alvor deres gennembrud, da supermodellen Naomi Campbell bar en på et stort modeshow. Den præcise oprindelse er ukendt, og det er derfor svært at fastslå, hvem der først begyndte at lave denne type piercing. I dag er det primært kvinder, der får navlepiercinger, men tidligere var det også populært blandt mænd. I dag ses det dog sjældent hos mænd.

Placering
Selvom vi laver mange navlepiercinger, bliver det aldrig en rutineopgave. Hver navle er unik, og derfor foretages altid en individuel vurdering før piercingen. Placeringen afhænger af både kroppens anatomi og eventuelle fremtidsplaner, som f.eks. planlagt vægttab. Piercingen placeres typisk over navlen, mens en placering under navlen er mere sjælden og har en øget risiko for udstødelse.

Procedure
Først renses området grundigt for at minimere risikoen for bakterier. Når navlen er vurderet, markeres den ønskede placering med to prikker, som bruges som guide under piercingen. Området holdes på plads med en steril tang, hvorefter nålen føres hurtigt igennem, og smykket indsættes i samme bevægelse. Til sidst renses området igen, og der påsættes et sterilt plaster, som kan fjernes efter et par timer.
Smerteniveauet opleves af de fleste som moderat, men smerte er individuelt. Selve piercingen tager under et halvt sekund.

Smykkevalg
Det første smykke bør blive siddende under hele ophelingsfasen, som typisk varer 6-12 måneder. Det mest almindelige valg er en buet stav (curved barbell), som er designet til at modstå pres – ideelt til både navle- og øjenbrynspiercinger. Vi anvender altid smykker uden vedhæng i starten, da et vedhæng kan trække piercingen skæv under helingen. Smykkerne fås i mange varianter, fx med sten eller i forskellige farver.

Andre mulige smykketyper er kuglering, hestesko, endeløs ring og surface barbell. Alle fås i materialer, som egner sig til en helende piercing. Vi anvender udelukkende godkendte materialer som fx titanium.

Vi anbefaler altid du starter med en almindelige curved barbell.

De første par uger
Det er helt normalt, at piercingen i begyndelsen er øm, rød, hævet og væsker. Dette skyldes kroppens naturlige helingsproces, hvor den danner ny hud og renser såret. Mild blødning de første dage kan også forekomme og skal blot vaskes væk med en mild sæbe.
Du må gerne dyrke sport, men ved kontaktidræt som håndbold og fodbold bør piercingen dækkes med beskyttende plaster.
Undgå sol og solarium i de første uger, medmindre området er tildækket, da UV-stråling kan misfarve arvævet og give en mørk plet omkring piercingen.

Smykker efter opheling
Når piercingen er helet, kan du skifte til andre typer smykker – heriblandt designs med vedhæng eller i alternative materialer. Du bør dog først skifte smykket, når piercingen er helt færdighelet. Hvis du er i tvivl, så spørg din piercer.

Gode råd

  • Undgå svømmehaller og boblebade under helingen

  • Undlad at røre ved piercingen unødigt

  • Sov på ryggen

  • Brug ikke stramt tøj, der presser mod området

  • Skift til en ren bluse hver dag

  • Undgå alkohol i nærheden af piercingen

  • En sund livsstil uden tobak og alkohol fremmer helingen

Udvidelse (Stretch)
Nogle vælger at udvide deres navlepiercing efter heling for at kunne bruge større smykker. Dette er sjældent og kræver omtanke, da modesmykker i større tykkelser kan være svære at finde.

Komplikationer
Komplikationer kan opstå – også efter piercingen er helet. Den mest almindelige er udstødelse, hvor kroppen skubber piercingen ud. Dette sker ofte som følge af slag eller forkert pleje. Hvis piercingen begynder at vokse ud, bør smykket fjernes for at undgå et grimt ar.
Hvis der opstår betændelse, må du ikke fjerne smykket. I stedet skal du rense grundigt efter de gældende instruktioner. At fjerne et smykke ved betændelse kan føre til en indkapslet infektion (byld). Infektioner er som regel lokale og kræver sjældent antibiotika, medmindre du får feber og rødmen spreder sig ud over maven – i så fald bør du kontakte lægen.
Arvæv opstår typisk kun, hvis piercingen bliver revet ud. Hold derfor øje med om den flytter sig, og kontakt din piercer ved tvivl.

Hvis du ønsker at fjerne piercingen
En navlepiercing kan nemt fjernes, hvis du ikke længere ønsker den. Dog bør du ikke fjerne piercingen, hvis der er betændelse, før infektionen er væk. Spørg din piercer, hvis du er i tvivl.
Hvis du bliver gravid, findes der særlige fleksible smykker, så du ikke behøver fjerne piercingen under graviditeten.
En navlepiercing begrænser dig ikke, men kræver lidt ekstra opmærksomhed i helingsperioden – især ved fysisk aktivitet og berøring.

Book Tid