Piercing & Scanning 

Piercinger er sjældent accepteret i en scanner, men der er stor forskel på hvilken type scanner du skal i, og derfor vil vi kort forklare om de forskellige scanninger her, og komme med råd og vejledning til hvordan du kan gøre hvis du er piercet.

MR-Scanner 

MR-scanning er en detaljeret måde at tage billeder af kroppens indre. MR står for magnetisk resonans, og bruges til diagnosering af en lang række sygdomme som fx cancer, ryg & hjertesygdomme.

Den fungere ved hjælp af et magnetisk felt og det kan derfor være et problem hvis du har smykker som er fremstillet i et magnetisk materiale, som fx kirurgik stål osv. Der findes dog alternativer, som fx PTFE & Titanium, som ikke er magnetisk og derfor godt kan bæres i en scanner uden problemer. Radiografen vil altid kunne teste om dit smykke er magnetisk ved hjælp af en lille magnet, og dermed sikre at smykket ikke bliver revet ud under scanningen.

Der kan dog også være andre ting som umuliggøre, at din piercing kan blive siddende. Hvis din piercing fx sidder i det område som skal scannes, vil den kunne skjule områder som dermed ikke er synlige for den læge der skal kigge på dine billeder. Af samme grund vil du altid blive bedt om at fjerne smykket, hvis det sidder i et område tæt på den del af kroppen som undersøgelsen er møntet på.

De fleste sygehuse har retningslinjer på området, og nogle sygehuse tillader at smykket bliver siddende så længe det ikke er magnetisk, og sidder i vejen for det man ønsker at undersøge.

Hvis du ønsker at beholde noget i piercingen, kan du med fordel bruge en retainer der er et smykke som er fremstillet i PTFE og dermed sagtens kan gå i en scanner

Røngten 

En røngten undersøgelse er ikke magnetisk og derfor er kravet ofte at du skal tage smykker af i de områder som skal undersøges, og her vil det ikke hjælpe med en retainer da den også kan skygge for området. Mange sygehuse tillader piercingen sidder i, så længe den ikke er placeret i det område der skal tages billede af.

CT-Scanning  

En CT-scanning (computer temografi) er en meget detaljeret undersøgelse af kroppens organer, og bruges til at diagnosere sygdommen som fx cancer & hjerneblødninger. Denne undersøgelse er ikke magnetisk, og du vil derfor godt kunne ha din piercing på i scanneren. Dog vil du blive bedt om at fjerne smykket hvis det sidder i det område som skal undersøges, så hvis du fx har en næsepiercing vil de bede dig fjerne det hvis du skal ha scannet hovedet.

Gode råd til dig som skal scannes 

  • Sørg for at bruge en retainer hvis det er muligt

  • Sørg for at aftale en tid med din piercer efter undersøgelsen så han/hun kan hjælpe med at få smykket i igen

  • Spørg altid din piercer om hvilket materiale der er brugt så du er forberedt

  • Gå til din piercer hvis du ikke kan få smykket i igen, og undgå at presse det igennem selv