Tungepiercing

Tungepiercing er en af de mest populære piercinger, og dens popularitet stiger dag for dag. En tungepiercing kræver viden og erfaring, at udføre. Den stiller især store krav til, at pierceren ved hvor han skal placere smykket i forhold til den enkeltes anatomi.

Hvordan laver man en tungepiercing

Det er vigtigt at få lavet en tungepiercing hos en erfaren piercer så den laves korrekt. Tungepiercingen har fået sit dårlige ry pga. Dårligt udført arbejde ved uerfarne piercere. Udføres piercingen korrekt kan den faktisk forløbe uden store problemer.

Placering

En tungepiercing laves altid på det punkt hvor tungen har sit naturlige knæk, og placeringen er meget vigtig for piercingens succes. Placeres den for langt fremme ødelægger staven dine tænder, og placeres den for langt tilbage ødelægger den din gane.

Den kan placeres forskellige steder på tungen alt efter den enkeltes anatomi. Det er vigtigt at tage hensyn til de blodårer og nervebaner der løber under tungen, samt tungebåndet.

Det kan forekomme at piercingen ikke kan udføres pga. Anatomien, men kan på langt de fleste lade sig gøre. Vi udfører ikke tungepiercinger på folk som vurderes at have for stor en risiko for at gøre skade. Som hovedregel vil det være stort set umuligt at få en tungepiercing, hvis du oplever problemer med at kunne række tungen ud af munden.

Det er muligt at placere piercingen ude i tungespidsen, men dette medfører en langt højere risiko for at skade tænderne.

Det er vigtigt at din piercer tager hensyn til din anatomi, og ikke vælger en standard placering, standard smykke størrelse etc. Oftest vil tungen hæve mere hvis piercingen laves på den bagerste del af tungen, og et længere smykke kan derfor være nødvendigt. Hvis du har tendens til at hæve meget når du bliver piercet, skal dette også nævnes, så din piercer kan tage hensyn til det.

Ønsker du flere tungepiercinger skal du oplyse det inden, så din piercer kan tage hensyn til dette når smykket skal placeres. Det anbefales ikke at få lavet mere end max 2 på samme dag, da hævelsen med stor sandsynlighed vil blive for voldsom.

Procedure

Inden man finder det punkt hvor smykket skal placeres, er det vigtigt munden steriliseres. Dette gøres bedst med en antibakteriel mundskyl, som med god virkning kan fjerne bakterier der findes i munden.

Efter munden er desinficeret, markeres punktet på tungen hvor smykket skal sidde, med en steril engangspen. Herefter klemmes tungen med en steril tang, og nålen føres hurtigt igennem. I takt med at nålen skubbes ud, indføres smykket og kuglen skrues på.

Efterfølgende renses munden igen.

Piercing smykket

Det er vigtigt man starter med et smykke som har en god længde, da tungen hæver op efter udførelse. Man bruger stort set altid en lige stav (barbell) som starter smykke, og typisk er længden 19-21 mm alt efter den enkeltes anatomi.

Det er vigtigt smykket er fremstillet i et godt slidstærkt materiale af høj kvalitet.

De første tid med den nye piercing

Den første tid efter den er lavet, kan den være plaget af hævelse og ømhed. Det er også normalt den kan bløde lidt.

Noget af hævelsen kan du aftage ved at sutte på isterninger.

– Husk! Lav isterningerne af vand der koges inden det fryses ned, for at mindske risikoen for bakterier.

I de første uger inden smykket skiftes ned i størrelse vil du kunne opleve ubehag ved den lange stav, særligt i forbindelser med måltider, hvor man kan bide i smykket. Tyg derfor din mad forsigtigt og tag små bidder.

Derudover er det vigtigt du ikke leger for meget med smykket, da dine tænder er ekstra udsat når smykket er langt.

Smykker du kan bruge når hævelsen ophører

Efter 2-3 uger kan smykket skiftes til en kortere stav.

Det er vigtigt du holder dig til materiale som kan tåle at være sat i en helende piercing. Kropsvæsker fra den nye piercing kan være hårde ved smykket, hvorfor det er vigtigt at vælge et materialer som, fx titanium, kirurgisk stål og PTFE. Dette er særligt gældende så længe piercingen stadig heler.

Der findes en lang række smykkedesigns, men spørg altid din piercer til råds. Du kan finde Tungepiercing smykker online her

Det anbefales at første smykkeskift foretages hos din piercer, for at sikre det foregår sterilt og dermed mindske risikoen for infektion.

Gode råd
  • Køb en ny tandbørste.
  • Undgå fremmede kropsvæsker de første 2-3 uger.
  • Vær opmærksom på ikke at lege for meget med smykket.
  • Rygning kan forlænge helingstiden og giver større risiko for infektion.
  • Skyl munden i postevand hver gang du har røget, drukket alkohol, kysset ect.
  • Hvis smykket støder mod dine tænder efter indsætning af kortere stav, skal du tage kontakt til din piercer.
Fremtiden med din tungepiercing

Nogle vil gerne have et større smykke, og vælger derfor at udvide deres piercing. Dette kaldes stretching. Det er muligt at udvide alle piercinger, men tungen er ikke altid helt egnet. Hvis du ønsker at udvide din tungepiercing, bør du have en piercer med på råd.

Hvad hvis man fortryder?

Hvis du fortryder kan du altid fjerne smykket igen. Er der betændelse i din piercing anbefales det at vente, og at denne renses til infektionen er væk, før smykket fjernes.

Du vil ikke få noget stort ar hvis du fjerner smykket. De fleste ar kan ikke ses med det blotte øje.

Du skal være opmærksom på at selv gamle tungepiercinger kan lukke hurtigt sammen, hvis smykket fjernes. Skulle du komme i denne situation kan vi for det meste åbne hullet igen.

Komplikationer

De hyppigste komplikationer er skader på tænder og tandkød. Disse skader skyldes dårlig placering og for meget leg med smykket. Emaljen på tænderne kommer ikke igen hvis denne slides af, så vær meget forsigtig med hvor meget staven køres rundt i munden.

Du kan med stor succes skifte til bløde plastik materialer, hvis kuglerne kører mod tænderne. Plastik materialer knækker hvis du bider hårdt i dem, men hellere dette end en knækket tand som oftest er konsekvensen hvis du bider for hårdt ned i et metal smykke. Igen er det her vigtigt at pointere hvor vigtig en optimal placering af smykket er for at mindske risikoen for skader. Alternativt kan det også være en forkert størrelse stav du bruger. Kom ind forbi hvis du er i tvivl om du bruger den rette størrelse.

Der går sjældent infektion i en tungepiercing, men hvis der gør er det vigtigt du renser 3-4 gange om dagen indtil betændelsen er væk.
– Husk! behold smykket i selvom den er betændt.

Book tid